У кошику порожньо!
Але це ніколи не пізно виправити :)
Кальян давно увійшов у наш побут і став невід'ємним атрибутом місць відпочинку і розваг. Ресторани, кафе, клуби, концертні зали тільки виграють від наявності кальяну, оскільки допомагають залучити й утримати відвідувачів, збільшуючи дохід заклади і навіть створюючи нові робочі місця: приготування кальяну – доволі складна справа, з яким вже не справляються офіціанти. Щоб подарувати досвідченому відвідувачу нові і сильні враження, потрібні кальянні майстра або кальянщики.
Однак обладнання кальянної не можна зводити виключно до дизайну приміщення, строкатим подушках і персидським килимам, навіть тричі дорогим і вишуканим. Система вентиляції для кальянної – перше, чим потрібно потурбуватися.
Кальян у нашій країні використовується вже достатній час, але масову популярність він придбав зовсім недавно. Не дивно, що технічних вимог до приміщень під кальянну законодавець ще не придумав. Він пішов по іншому шляху, вказавши список місць, де заборонено влаштовувати кальянну.
Крім таких очевидних локацій, як дитячі, лікувальні та освітні заклади, Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів....», забороняє куріння в ресторанах. Однак існує законодавче протиріччя: цей же закон визначає, що власник або орендар приміщень повинен виділити місце для куріння, але не більше 10% загальної площі закладу. Додатково до цього, «Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства» визначають, що для некурців повинно відводитися не менше половини площі ресторану.
Сказане означає одне – щоб організувати кальянну в ресторані, її потрібно «винести за дужки» ресторанного закладу, або вписати її розмір у ті самі 10%, захистивши від приміщень для некурців. У закладах, які не належать до ресторанів, кальян можна влаштовувати без обмежень (крім місць, визначених законом).
Для відкриття кальянної потрібно:
Найважче, що належить зробити – це влаштувати надійну і ефективну вентиляційну систему, щоб заклад, де надаються вишуканих задоволень, не стало вульгарною курилкой.
Кальянная – сильно задимлене приміщення, яке з одного боку вимагає інтенсивного надходження свіжого повітря, а з іншого – інтенсивній витяжки. Недотримання цього балансу може мати наступний вигляд та наслідки:
Очевидно, що витяжка для кальянної і припливного пристрою повітрообміну повинні проектуватися і розраховуватися перед будівництвом будівлі. Але цільове призначення останнього зазвичай визначає не власник, а орендар. Сьогодні в приміщенні знаходиться перукарня, через 2 роки – кальянна, через 6 років – гастроном. Зрозуміло, що капітальний ремонт об'єкту зі зміною його функціоналу не по кишені кожному новому орендарю. Єдине, що залишається робити – це установка системи примусової припливно-витяжної вентиляції.
Очевидно, що обійтися всього однієї витяжкою і одним припливним вентилятором в кальянної не вийде: мова йде не про курилці, куди заходять на короткий час, а про заклад з безліччю функціональних зон. Кожна з них вимагає пристрою локальної вентиляції.
Вентиляція кальянної умовно ділиться на три-чотири зони:
Вибір вентиляції для залу, де перебувають відвідувачі кальянної, починається з розрахунку необхідності повітрообміну.
Згідно з установленими нормами, на кожного малокурящего людини потрібно до 50 м. куб/год повітря. Інтенсивне ж куріння вимагає до 180 м. куб./год на людину.
При цьому кальян залу необхідний 12-кратний повітрообмін, а в піковий час – 20-кратний. Це накладає попутні вимоги: вентиляція для кальянної повинна мати автоматично регульовану потужність, щоб не довелося керувати припливом-витяжкою вручну, проводячи підрахунок кількості одночасно курців відвідувачів кожні кілька хвилин. З цим завданням не впорається навіть окремий працівник, тому автоматиці в курильний залі немає альтернативи.
Крім цього важливо забезпечити комфортну температуру припливного повітря: він повинен бути підігрітий у холодну пору.
Вентиляція для кальянної забезпечується рекуператорами, або нагрівачами з вентиляторами – калориферами. Розрахунок потужності калорифера відбувається за формулою
P=V x 0,36 x ∆T1000, де:
Р – потужність нагрівального елемента Вт;
V – продуктивність вентилятора, або об'єм повітря, який він може перемістити в м. куб./год;
0.36 – коефіцієнт теплоємності повітря;
∆Т – різниця температури в градусах С, на яку необхідно підігріти зовнішнє повітря до того, як він потрапить у приміщення. Цей показник не має суворої кліматичної прив'язки і залежить від уподобань споживача свіжого повітря, а також електричної потужності нагрівача. Зрозуміло, чим краще буде теплова підготовка повітря, тим комфортніше буде в кальянному залі.
Однак найбільш енергоефективною є рекуперационная вентиляція для кальянної, ціна якої вище, ніж вартість вентиляторів з обігрівачами. Подібні системи дозволяють використовувати теплову енергію відпрацьованого повітря для підігріву свіжого. Це знижує навантаження на електромережу і споживання електроенергії. Деякі рекуператори можуть працювати і на охолодження повітря в жарку пору року. Установка подібних приладів коштує дорого, але вони себе окупають за рахунок економії енергоресурсів.
Взагалі, вибір припливно-витяжної вентиляції сильно залежить від бюджету. Ефективний вентиляційний контур вдасться створити і при мінімально можливих витратах, але ось рівень енергоспоживання буде різним.
Розглянемо деякі варіанти.
Виходячи з матеріальних можливостей можна запропонувати такі економічні стратегії вирішення завдань повітрообміну в кальянному залі.
1. Друге рішення обійдеться дорожче. Це припливно витяжна установка з водяним або електричним нагрівачем. Вона забезпечує комфортну температуру припливного повітря, і одночасно скорочує неминучі тепловтрати, неминучі на 85%. Принцип роботи такої вентиляції полягає в наступному:
Завдяки рекуперації не потрібно калорифер, а це знижує енергоспоживання. Треба, однак, урахувати, що з усіх вентиляційних рекуператорів для кальянної потрібно вибирати пластинчастий, оскільки роторний не герметичний, і витяжної дим в ньому змішується з вступникам повітрям, повертаючись назад;
2. Система повітрообміну кальянної з рекуперацією холоду – найбільш дорогий спосіб повітрообміну, який в порівнянні з попереднім забезпечує припливну воздухоподготовку не тільки в частині підігріву. Він же дозволяє зберегти прохолоду в кальянної влітку, якщо, звичайно, приміщення обладнане системою кондиціювання. Але тут дуже багато залежить від правильності проектування, монтажу, а також режиму роботи вентиляційної системи. Її немає сенсу просто вмикати і вимикати на свій розсуд або в автоматичному режимі, тут панує своя система:
Виходячи з балансу між енерговитратами і ефективністю збереження комфортної температури в кальянної, такий режим взаємодії рекуператорів з кліматичними системами вважається оптимальним.
Чому не використовувати кондиціонери, і одночасно не включити вентиляцію на повну силу? Тому що в цьому випадку перші не впораються з охолодженням повітря, що поступає, і виникне некомфортна кліматична обстановка: в одних зонах будуть холодні потоки, а в інших – завіси перегрітих, прокурених повітряних мас.
Є ще один спосіб поєднання вентиляції кальянної з кондиціонуванням повітря, причому цілодобовим – це установка канального воздухообменника на приплив і компресорно-конденсаторного блоку на вулиці. Це приблизно як підігрівати припливне потік калорифером, але навпаки – охолоджувати його, що веде до високого витраті електроенергії, хоча вартість такої системи висока. При цьому як такого явища рекуперації холоду тут немає.
Система вентиляції з кондиціонуванням, але без рекуперації, складна і дорога, тому в літній час кальянні вважають за краще розміщувати на відкритому повітрі, або виносити курильні приналежності до кожного відвідувача на його прохання.
Кожному, хто має намір серйозно і професійно займатися кальянним бізнесом, не можна обійти увагою пропозиції інтернет-магазину olvent.ua. Навіть ті, хто домовився з контролюючими службами, отримав всі необхідні дозволи для пристрою курильного залу, повинен знати, що від комфорту відвідувачів безпосередньо залежить дохід та популярність закладу. Що толку, якщо один раз втягнувши ароматний дим, відвідувач покине заклад тому, що в ньому нема чим дихати? Така кальянная нічим не відрізняється від примітивної курилки, куди заглядають не заради задоволення, а для швидкого задоволення шкідливої звички.
Тому кожен власник кальянної повинен інвестувати в комфорт відвідувачів та власного персоналу. І найкраще, що можна для цього зробити – це звернутися до нас за вентиляційним обладнанням для своєї кальянної. У нас ви знайдете широкий асортимент вентиляційної техніки напівпромислового і комерційного призначення для будь-яких площ.
Додати коментар